1 Ağustos 2013 Perşembe

Türk mutfağı



Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır.Osmanlı kültürünün mirasçısı olup balkan ve ortadoğu mutfaklarını etkileyip onlardan da etkilenmiştir.
Türk mutfağı kendi içerisinde de yörelerine göre ayrılır.Bunlar ;Marmara Bölgesi yemekleri, Akdeniz Bölgesi yemekleri, Ege Bölgesi yemekleri, Karadeniz Bölgesi yemekleri, İç Anadolu Bölgesi yemekleri, Doğu Anadolu Bölgesi yemekleri, Güney Doğu Anadolu Bölgesi yemekleri'dir.Hepsinin kendine özgü ve zengin yemek hazneleri vardır. 

-Çorba:Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır ve özellikle kış aylarında sofrada mutlaka bulunur.Mercimek Çorbası, Ezogelin Çorbası, Yoğurt Çorbası ve Tarhana Çorbası en çok tercih edilen çorbalardandır. 


-Et Yemekleri:Türk mutfağı ve et yemeği deyince akla ilk gelen tabikide kebap'dır.Türk mutfağında kebap, et, lahmacun kebap yemeği anlamı içerir. Ayrıca Bursa kebabı, Adana kebabı ve Urfa kebabı en ünlü kebap çeşitlerimizdir.Köfteler kıymanın ekmek içi, soğan ve çeşitli baharatlarla yoğrularak, şekillendirilip pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir. Izgara, fırınlama, kızartma veya sulu yemek olarak yapılabilir. Akçaabat Köftesi, İnegöl Köftesi, Tekirdağ köftesi yurt çapında en çok sevilen köfteler arasındadır.Sulu et yemekleri arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir. Ayrıca Türk mutfağında çok sayıda balık, tavuk ve sakatat yemekleri mevcuttur. 


-Sebze Yemekleri:Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok zengindir.Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur.Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz olarak hazırlanabilirler. 


-Hamur İşleri:Türk mutfağının en sevilen hamur işleri Lahmacun, pide, börekler, mantı ve Etli ekmek'dir.



Not: Bu yazı benim bir forumda Türk mutfağı olarak açtığım bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder