12 Nisan 2019 Cuma

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi ve genel olarak kahve kültürü ülkemizde çok yaygın olsa da bilinçsizlik ve bilgi kirliliği'de bir o kadar fazla maalesef.

Türk Kahvesi denildiği zaman genelde herkes menşeinden dolayı ismine "TÜRK"denildiğini zannediyor ama asıl olan o değil.

Türk Kahvesi dünya'da bilinen en eski kahve demleme tekniklerindendir aslında ve Osmanlı döneminde yemen civarlarındaki Arapların kullandığı demleme şeklidir.
Türk Kahvesinin özelliği Arabica çekirdeklerinin pudra haline gelecek şekilde taş değirmenlerde çekilmesiyle birlikte cezvede kaynar suyla demlenmesinden oluşur.Kahvenin posası süzülmez ve küçük ince fincanda posasıyla beraber sunumu yapılır, 2-3 dk dinlendirilip posası iyice fincanın dibine çöktükten sonra içilir.

Filtre kahveye göre daha uygun fiyatlı olmasının sebebide Türk Kahvesinin genelde Brazilya Rio Minas çekirdeklerinden yapılmasıdır ve bunun tek sebebi Osmanlı zamanından gelen bir alışkanlık olup Türk insanlarının damak tadının o şekilde oturmasıdır.

Filtre Kahvelerde kullanılan çekirdekler daha mı kaliteli diye sorar olursanız, fiyatlarının çekirdeğin kaliteli olmasıyla kesinlikle alakası yoktur.Her ülkenin kendine öz bir tadı vardır tabikide ama fiyata yansımasının nedeni ülkelerden çıkan çekirdeklerin miktarıyla alakalı.Örneğin Kenya Çekirdeği diğer piyasa çekirdeklerine göre daha pahallıdır ve bunun tek nedeni ülkedeki yıllık çekirdek üretiminin diğer ülkelere göre daha az olması ve ülkede çekirdek toplama işlemi genel olarak işçiler tarafından el ile yapılmasından dolayıdır.

Dediğimiz gibi çekirdeğin pahallı olması kalitesini kesinlikle göstermez, Kenya çekirdeğini aynı şekilde kavurup öğüttükten sonra Türk Kahvesi olarak içmek isterseniz büyük ihtimal hayal kırıklılığına uğrayacaksınızdır.Bununda tek nedeni alışmış oldugunuz o tadı alamayacak olmanızdır.

Çekirdek seçerken dikkat etmeniz gerekenler Taze kavrulmuş olması ve çekirdeklerin sağlam olmasıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder